virtuaalihevonen / a virtualhorse

Muistoissamme (01.10.2010 - 10.01.2012)

Suomenhevonen, tamma. Temmellyksen Suklaasydän

Rautias, 156cm. Yleispainoitus (Vaativa A, re 100cm, me 90cm)

Kasvattanut: Jokeri & Temmellys

Om. Sylvester

Mainittavaa:

> 1x irtoSERT, JS

> 20 KRJ sijoitusta (joista 3 on voittoja)

> 16 ERJ sijoitusta (joista 3 on voittoja)

 

Luonne
Temmellyksen Suklaasydän, eli meidän Susse on melkoinen sydäntenvalloittaja isone suurine ruskeine silmineen. Tavattoman hellyyttävä neitokainen joka nauttii kaikesta huomiosta minkä saa osakseen. Hyvin seurallinen ja äärimmäisen kiltti. Ujouttaan tamma ei ole osoittanut millään tavalla Tiilikanojassa ollessaan. Reippaasti tulee aina tervehtimään tulijaa kaivaten hieman nameja ja rapsutuksia. Suklaasydän on kuin joululahja minulle, sen sain aivan yllättäen tarjottuani siitä, juuri sitä mitä olin toivonut! Joulu saapui meille siis jo lokakuussa. Tammaa ollaan kyllä hellitty niin paljon Sylvittären osalta, että nämä tuntuuvat olevan paita ja peppu minne ikinä menevätkin niin aina mennään yhdessä. Toisten hevosten kanssa Susse tulee toimeen, etenkin ns pienväen kanssa.

Susse on löytänyt paikkansa Tiilikanojasta, Sylvin sydämmestä tietenkin. Omistajaa tamma seuraa minne tämä meneekin aina kun mahdollista. Maastoon tamma lähtee usein mielellään riimunnarun päähän kun lähden ratsastamaan ja jopa irrallaan kirmatessa on mukana pysynyt ja intoa puhkuen siellä pukitellutkin ja säntäillyt. Kouluttamista olemme aloittaneet pikku hiljaa. Tällä hetkellä tammaa ollaan totutettu harjauksiin, pesuun sekä kavioiden putsaukseen. Suitsia testailtu päähän toistaiseksi ilman kuolaimia niiden ollessa vasta ostovaiheessa, suitset kun löyty ennestään. Energiaa tammalla tosiaan piisaa ja maastossa onkin ollut usein mukana, myös maneesissa saanut rellestellä vapaasti mennesäni pienemmillä poneilla. Tamma on sen verran fiksu että osaa pysyä pois edestä. Irtojuoksutusta myös kentällä ollaan tehty ja puomien yli pomppimiseen totuteltu. Kyllä tästä vielä tulee tulevaisuuden kisatykki. Tamma ei arastele mitään vaan oppii mielellään uutta ja on hyvin utelias aina kaikesta uudesta.

Se olkoon maininta aijemmasta nuoruudestamme ja sen touhuista. Nyt Susse on koulutettu kunnon ratsuksi ja kilpailutuloksemme toimikoot siitä hyvänä näyttönä. Susse on asunut meillä koko ikänsä, siis aina varsa-ajasta nykyhetkeen. Luonteeltaan Susse ei ole muuttunut ollenkaan ja on edelleen oma suloinen itsensä, utelias ja vikkelä jalkainen neitokainen on mukavaa seuraa talli puuhissa vaikkakin se voi vain karsinastaan sitä seurailla. Sopivin väliajoin tammaa tietenkin huomioiden. Sussen kanssa on mukava touhuilla ja tamma nauttii kaikesta saamastaan huomiosta, jostain syystä etenkin omistajansa kanssa vietetystä ajasta. Susse seisoo nätisti paikallaan karsinassa irti kun sitä harjailee. Tamma osoittaa kyllä mielenkiintoa hoitajansa toimintaan ja haluaakin aina tutustua seuraavaksi tulevaan harjaan jolla häntä tullaan harjaamaan. Tamma seuraa katseellaan paljon toimintaasi sekä hamuaa aina sopivin väliajoin käsiäsi ja taskujasi, mistähän tuollaisen tavan oppinutkin *naurahdus*. Neiti ei kumminkaan pure tai potki vaikka tykkääkin hamuilla hoitajaansa. Kaviot neiti nostaa kiltisti ja pitää niitä ylhäällä. Mainittakoon että tämä neiti on mukava kengittää, vakio kengittäjämme on käskenyt kertoa terveisiä sen verran ettei tamman kanssa ole ollut mitään ongelmia eikä selkä tämän kanssa työskennellessä. Suojat sekä pintelit saa laittaa rauhassa, vaikka neiti seuraakin toimintaasi katseellaan. Satulaa laitettaessa saattaa luimautella korviaan muttei kumminkaan pure taikka pullistele satulavyötä kiristettäessä. Kuolaimet ottaa myös nätisti, ei visko päätään vaikka pienempikin hoitaja niitä yrittäisi laittaa.

Ratsastaessa Susse on mukavan reipas, ei kuuma vaan osaa ns liikkua oma-aloitteisesti reippaasti. Susse on heti alussa nätisti kuulolla ja toimii kevyillä painoavuilla hyvin. Käynnissä Susse työstää itseään hyvin ja malttaa kuunnella ratsastajan ohjeita ja suorittaa ns annetut tehtävät hyvin. Ei oio volteilla tai punkea. Raviin siirtyminen on kevyt ja askel sen mukainen, oikein mukava askelinen ravi on miellyttävä istua. Ravista voisi sen sanoa olevan reipas tahtinen jossa tamma työstää itseään, askel on myös matkaa voittavaa. Kuuntelee hyvin ohjeita eikä kaahaile, asettuu helposti kuolaimelle mutta peräänantoon tarvitaan hieman enemmän yhteistätyötä. Ravissa Susse väistää nätisti, eikä se ole pungettelun oloista vääntöä. Volteilla taipuu nätisti. Laukka on suuri askelista ja ilmavaa, hieman pomppuisempaa menoa kuin ravi mutta silti mukavaa. Laukassa voi innostua muttei missään tapauksessa lähde kiitämään. Jaksaa kuunnella ohjeita. Laukassa voi muutamalla voltilla hakea hieman lisäpyöreyttä sekä hallintaa menoon. Laukanvaihdot osaa hyvin eikä vaihto tunnu järisyttävältä töyssyltä selästä käsin. Esteillä Susse on reipas muttei lähde käsistä. Hyppää hyvin, vaikkakin on vaativampi kuin koulua vääntäessä. Ei hyppää vinoilta teiltä eikä hallitse yhtähyvin tiukkoja kaarteita. Maastossa tamma menee mieluusti kaverin kanssa mutta ei yksin mennessä ole mahdoton. Hieman arkailua tuottavat kovaa ajavat ajoneuvot sekä autojen tööttäykset. 

 

i. Lakean Humus

ii.  Humu-Huuma (evm)

ie. Mustiikki (evm)

 

e. Sielunpeili

ei. Sielu-Varas (evm)

ee.  Pepita (evm)

Isän suku: Sussen isä on hurjan komea Lakean Humus. Säkäkorkeutta 154cm, tummanpunarautias. Ihastuttavista Lakean hevosista ei voisi olla pitämättä. Tämä ori syntyi kesälaitumilla aivan odottamatta. Mustiikki synnytti terveen orivarsan, mutta muutaman minuutin päästä tuli vielä toinen terve orivarsa. Kaikille yllätyksenä tullut tilanne oli tietenkin riemuntäyteinen. Oriit saivat nimeksi siis Lakean Hapro ja Lakean Humus. Luonteensa puolesta Humus osaa kyllä käyttäytyä, rauhallisen ja maltillisen luonteen omaava ori on aina mielekäs näky ja periyttäjä. Kilpaillut yleispainotteisesti koulua Vaativassa B'ssä sekä esteitä jopa 110cm luokissa. Muutamia näyttelyitä myös kiertäneenä. Sussen isänisä on komia suomenhevos-ori Humu-Huuma. Säkäkorkeutta 152cm, tummanpunarautias. Ravurina uraansa aloittanut mutta suurempia tuloksia saamatta siirtyi harraste/siitoshevoseksi. Sussen isänemä on taas rautias Mustiikki -tamma. Säkäkorkeutta 158cm. Asustelee vanhuuspäivillä maatilalla ponin sekä lehmälauman kanssa. Kilpaillut kumminkin valjakossa, sekä koulua Helpossa A'ssa tehnyt muutaman startin.

Emän suku: Sussen emä onkin oma suosikkini Temmellyksen tammoista. Elikkä suomenpienhevos-tamma Sielunpeili. Säkäkorkeudeltaan 149cm, vaaleanrautias & läsipäinen. Luna on löydetty hyljättynä toisenhevosen kanssa vanhasta tallista josta se on pelastettu ja hoidettu kuntoon. Vieläkin aran oloinen tamma totuu kumminkin pikku hiljaa enemmän ihmisiin ja oppii luottamaan ajan kanssa. Omistaja on saanut kumminkin hyvän suhteen tamman kanssa ja homma alkaa sujumaan. Kilpailee koulupainotteisesti Vaativassa B'ssä sekä esteillä 70cm luokissa. Sukua lähdettiin tutkimaan ilmoituksilla lehdissä ja netissä löytyneistä hevosista kuvien kanssa, no saimme paljon yhteyksiä. Entistä omistajaa emme tavoittaneet, mutta suku saatiin selville. Sussen emänisä on siis rautias suomenpienhevos-ori Sielu-Varas. Säkäkorkeudeltaan 144cm. Luonteeltaan melkoinen äijä, kova uhittelemaan ja näyttämään miehistä mittaansa. Kilpailee hyvällä menestyksellä niin näyttelyissä kuin koulussakin. Kouluradoilla menestynyt Vaativassa B'ssä ja esteillä 70-80cm luokissa. Useita kunniamainintoja näyttelyistä upeasta rakenteesta. Sussen emänemä on taas vaaleanpunarautias suomenpienhevos-tamma Pepita. Säkäkorkeutta 146cm. Luonteeltaan oikein sulokas tamma, joka tulee toimien kaikkien kanssa ja on ns suojeleva mammahahmo pienemmille. Lähinnä harrastehevosena toiminut nuorella tytöllä koko ikänsä. Kilpailuita muutama Helpossa A'ssa sekä esteillä 70cm luokissa. Näyttelyissä kiertänyt keskinkertaisella menestyksellä. 

 

Jälkeläiset:

 12.12.2011 sh-t, Tiilikan Uuvana (i. Fiktion Vinha)

02.01.2012 sh-o, Tiilikan Kaamos (i. Lakean Karhunkaataja)