virtuaalihevonen / a virtualhorse

Muistoissamme (03.08.2007 - 30.12.2011)

Shetlanninponi-ori, NLI Drunken Donkey

Voikonkirjava, 93cm. Yleispainoitus (Helppo B, 60cm)

Kasvattaja: Mollis & Novelli

Om. Sylvester

Palkittu:

- (VIR MVA) Champion arvonimellä

- KTK-II (KTK: 20+18+21+19=78p, "leveä kaula, pysty lapa, hyvä orileima, hyvät jalat, ilmeikäs ori.")

- SHLA-II

 

Luonne:

 Sanotaan että koira on isäntänsä näköinen, noh, tässä tilanteessa poni on omistajansa kaltainen. Ehkei tukka uhku yhtä huumaavan tuuheana kuin ponillaan, mutta luonteen piirteitä tarkottaen pysymme hyvin pitkään samoilla aaltopituuksilla. Lyhyesti Tomppa (sekä omistajansa) on huomionkipeä, v'ttumainen, seurankipeä sekä oudolla huumorintajulla varustettu yksilö. Tompan kanssa alkutaival oli pitkälti sitä että omistaja ja poni vuoronperään huutavat toisilleen. Koulutuksessa tuntui ilmenevän monia aukkoja kun kumpikaan ei antanut periksi. Pidemmän kaavan ja ulkopuolisen avulla päästiin koulutuksessa eteenpäin, vaikka vieläkin siinä tuntuu aukkoja olevan. Tompan ihanat luonteenpiirteet pääsevät monella tapaa esiin, seurankipeys tarhasta haettaessa. Portilla saisi pitkään huutaa Tomppaa, ellei pientä namia ole mukana tai kanttia lähteä ponia metsästämään tarhasta. Mitenvain. Tomppa ei ole koskaan ollut helpoin tarhasta haettava ja itse omistajallakin menee siihen hetki, mutta kullakin milloinkin hyvät päivänsä jolloin tullaan korvat hörössä vastaan iloisesti hörähdellen, enkä siis meinaa ihmistä tuossa kertoessani.

Hoitaessa äijän kanssa saa puuhailla pitkään, ei niinkään että äijä hermostuttavaksi kävisi. Harjatessa se suurimmaksi osaksi seisoo kivasti paikoillaan, meinaa silloin kun Tompalla on yllään parin sentin kuivunut mutakerros, jota puunatessa pääsee vähemmästäkin pientä ärräpäätä. Kyllä päivänpiristykettä löytyy aina jostain välistä, välillä äijän pitää nähdä hoitajan toimiansa ja liikkuu edestakaisin siinä että saa hoitajansa näkyviin, hetki jolloin hoitaja on usein jalkoja harjaamassa. Kaviot Tomppa nostaa nätisti, eikä tässä vaiheessa suuremmin temppuile. Kengittäessä yrittää kyllä jalkaa vetää alas hieman huonolla tuloksella. Varustuksenkin Tomppa kestää nätisti, mutta pesut ovat sitä mitä Tomppa ei siedä ja pistääkin hanttiin ja pesuboksiin menoa, ulkona tämän saa kumminkin kesäisin helpommin pestyä kun ns silmänruokaa riittää kun äijän huomio kiinnittyy vieressä tarhaileviin poneihin. Ratsastaessa Tommpa on varma ja reipaskin kun sopivan napakka ratsastaja löytyy. Aluksi Tomppa voi tuntua tahmealta ja laiskalta, mutta kun ratsastaja laittaa sen hommiin heti alkutunnista niin varmasti saa tähänkin herraan muissakin askellajeissa vauhtia. Käynnissä helpoin kamppailla herran kanssa, riittää että sitä ajaa tarpeeksi reippaaseen käyntiin ja vähän taivuttelee volteilla. Kun tästä päästään ja raviin siirrytään, niin askel on kivan pehmyt ja ilmava. Ravissa menee mukavaa tahtia, ei liian hitaasti eikä liian kovaa. Kumminkin volteilla voi olla tahmean tuntuinen, mutta enemmällä puurtamisella saa sitä kankeutta pois ja lisää taipuvuutta herraan. Ravista siirtymiset ovat näin aluksi tuntuneet tahmeilta, mutta niiden kanssa ollaan päästy jo hyvään vauhtiin ja ollaan paljon edistytty. Ai laukkako? Melkoisen reipas ja kiva askellaji, hieman epätasaista alkuunsa mutta vertyy kun saa Tompasta sen jännityksen pois. Laukassa venyttää askeltaan kivasti ja tuntuu mukavammalta istua, kumminkin tahtoo innostua joten toppuuttelu paikallaan, ei kumminkaan lähde käsistä.

Esteillä Tomppa on reipas ja varma. Hyppää hyvin, etenkin pienillä esteillä tahtoo hieman liioitella hyppyänsä, mutta ei tarkoita etteikö se "isommilla" sitten pärjäisi. Maapuomeilla se ottaa sen usein leikin omaisesti ja menee suurella vimmalla ja kaikella tyytyväisyydellänsä niiden yli hienosti kaikissa askellajeissa ilman että kavioit kopisevat puomeihin. Pieneksi esteeksi kasatessa hyppää myöskin, olkoon se millainen vain. Isommilla esteillä voi olla epävarma, mutta hyppää hyvin kun ratsastaja on napakka ja päättäväinen mitä tehdään ja miten. Maastossa ja maastoesteillä todella reipas, voi jopa kuumua liikaa muttei viellä ole todettu käsistä lähteväksi. Vikkeläkinttuinen temmeltäjä on enemmän kuin huvittava näky maastossa. Kumminkin kiva ja rauhallinen vaelluksen omaisilla maastoretkillä. Näyttelyissä osaa todellakin olla edukseen, en voisi sanoa että se pelkäisi mitään julkisia tilanteita vaan päinvastoin. Näyttelyissä melkoisen rauhallisesti tilanteen ottava Tomppa on kiva esittää tuomareille, mutta kuvaajien kanssa tahtoo olla tampeampi. Kuvaajia tullessa useamman verran alkaa ori käännelehtiä levottomasti, mutta vain muutaman kuvaajan tullessa ei se ole juuri moksiskaan ja jaksaa esittäytyä edukseen. Muissa kilpailutilanteissa rauhallinen, vaikka ratsastaja ei olisi niinkään. Rauhallisen meiningin hallitseva, paitsi maastoesteillä *naur*

 

i. Edenelle Comedy

ii. Hiirenkorvan Riiviö (VVJ-II) -sivut kadonneet-

ie. Miss Marlena

 

e. Ynka v. Raad (VIR MVA Ch, YLA2, KRJ II, KTK-III )

ei. Cecam Tyson (VIR MVA Ch, KTK-III)

ee. CW Halifax (VIR MVA Ch)

 

Isän suku: Tompan isä on komea harmaankimo shetlanninponi-ori Edenelle Comedy. Säkäkorkeudeltansa 96cm. Luonteeltansa omaperäinen höseltäjä mutta kumminkin herrasmiehen tavat omaava orii. Kilpailee yleispainoituksella Helpossa B'ssä kouluratoja ja esteitä 60cm tasolla mutta myös perinyt valjakkoponin taitojaan ja valjakossa menee avointa parivaljakkoa. Tompan isänisä on upea tukkajumala, liinakko (mini)shetlanninponi-ori Hiirenkorvan Riiviö. Säkäkorkeudeltansa 82cm. Entisiin rakkaisiin hevosiini lueteltava Riiviö oli hienotapainen mies, mutta välillä aikalainen riiviö nimensä mukaan. Upeasti valjakossa ja näyttelyissä pärjännyt! Palkittu VVJ-II palkinnolla 69pisteellä sekä KTK-II palkittu 71pisteellä. Sitten on Tompan isänemä eli kirjava shetlanninponi-tamma Miss Marlena. Säkäkorkeudeltansa 99cm. Luonteeltansa yksinviihtyvä mutta todella symppis kun sen kanssa kaksin saa olla.

Emän suku: Tompan emä on kuvankaunis rautias shetlanninponi-tamma Ynka v. Raad. Säkäkorkeudeltansa 99cm. Luonteeltansa rauhallinen ja mukavan tasainen ratsu. Kilpailut yleispainoituksella koulua Helpossa B'ssä sekä esteitä 60cm tasolla. Saavuttanut VIR MVA ja Champion - arvonimet. KTK-III palkittu 69pisteellä. Tompan emänisä on hieno rautias shetlanninponi-ori Cecam Tyson. Säkäkorkeudeltansa 98cm. Kilpaillut yleispainoituksella, mutta etenkin näyttelyistä paljon menestystä. Saavuttanut VIR MVA ja Champion-arvonimet. Kantakirjattu III-palkinnolla. Ja viimeisenä, muttei suinkaan vähäisempänä Tompan emänemä eli rautias shetlanninponi-tamma CW Halifax. Säkäkorkeudeltansa 102cm. Kilpaillut yleispainoituksella. Saavuttanut VIR MVA ja Champion-arvonimet. 

 

Jälkeläiset:

 17.05.2011 she-o, Grove KAJ (e. Frea LAC)