virtuaalihevonen / a virtualhorse

Muistoissamme (03.04.2011 - 23.05.2012)

Shetlanninponi - tamma, Miss Double Popps, "Poppins"

Kirjava, 101cm.

Kasvattaja: Snniif & Jäpäkkä

Om: Sylvester

ko Helppo B / re 60cm / me 40cm 

Painoitus: Näyttelyt (+ kouluratsastus)

Mainittavaa:

3x MVA-sert (BIS-3 ja BIS-4)

1x irtoSERT

28 KRJ sijoitusta (joista voittoja 2kpl)

2 ERJ sijoitusta

2 VVJ sijoitusta (joista voittoja 1kpl)

 

Luonnekuvaus:

Miss Double Popps, eli tallin Poppinssina tai Nappina tunnettu pikku vipeltäjä piristää päivää tavalla tai toisella. Alituiseen huomionkipeä pikku neiti rakastaa ylikaiken huomiota ja paijaamista. Pikku neiti olisi kovasti syliinkin asti tulemassa mikäli vain pääsisi. Poppins viihtyy hyvin muiden ponien kanssa mutta suurempien hevosten kohdalla aristelee ja ujostelee. Arkirutiineja olemme pikku hiljaa alkaneet harjoittaa, harjaaminen sujuu jo hyvin vaikka pientä kutinaa onkin mahassa. Kaviot nostaa helposti, muttei ymmärrä aina pitää niitä ylhäällä vaan tahtoo painaa ne noston jälkeen takaisin alas. Tamman kanssa ollaan myös harjoitettu suitsimista, joka on hieman vielä vaiheessa mutta odottelemme innolla tammasta vaikka mitä. Aluksi tamma ihmettelee kauempaa ihmeellisiä asioita, mutta huomatessaan ne vaarattomiksi niin uteliaisuus saa vallan ja uudesta asiasta tulee ok. Tämä olkoon pala meidän ensimmäisiä askelia yhdessä, nyt tammasta on kehittynyt kaunis neitokainen, jonka kanssa tullaan edelleen vallanmainiosti toimeen jokaisessa tilanteessa.

Poppins on mukava neitokainen hakea tarhasta vaikkei se heti olekaan ensimmäisten ponien seassa tervehtimässä uutta tulijaa. Yleensä se on viimeisten joukossa kuka portille tulee ja se tulee rauhallisesti köpötellen korvat hörössä hiljaa hirnahtaen nimensä kuullessaan. Tamma tuuppaa usein turvallaan tehvehdykseksi hakijansa kättä ja odottaa sitten että riimunnaru kiinnitetään riimuun. Tallille se seuraa kiltisti taluttajaansa kiukuttlematta vaikka se tahtoisi etenkin kesäisin muutaman vihreän heinänkorren tiensuulta popsia. Tallissa neito käyttäytyy kiltisti ja tykkää aina sään salliessa jos tamma voidaan hoitaa ulkona harjauspuomilla jossa se pääsee ihastelemaan tallin puuhia ja tietenkin raikkaasta ulkoilmasta. Harjattaessa tamma ei hötkyile vaan seisoo rauhassa. Tamma ei arastele ollenkaan harjattaessa ja mutakeleillä voi hieman voimakkaampia harjausotteita käyttää. Pesutuokioistakaan tamma ei juurikaan ole moksiskaan, kunhan se tapahtuu ulkona, on kaikki hänen mielestään ok. Kaviotkin neitokainen nostaa nätisti puhdistusta varten, mutta kengitettäessä tamma heittäytyy usein uhmaikäisen tasolle ja testaa kengittäjämme hermot moneen kertaan, vaikka poni onkin kengittäjäämme pienempi osaa se siltki ryppyillä suuremmilleen. Tamma jää kakkoseksi, mutta toisaalta tamma näyttää tykkäävän kengittäjälle kettuilusta. Varustettaessa tamma on kumminkin kiltisti niin satuloidessa kuin suitsittaessa. Suojia laittaessa tamma ei pidä ajatuksesta ja yrittääkin nostella jalkojaan vähän väliä testaten samalla hoitajansa hermoja.

Ratsastaessa Poppins osaa testata ratsastajaansa oikein kunnolla koosta riippumatta joten tammaa emme anna aloitteleville tai aristeleville ratsastajille. Tamma ei tahdo pahaa temppuillessaan, se tahtoisi vain tietyistä rutiineista yrittää aina luistaa välillä. Selkään saa kumminkin nousta rauhassa, samoin voidaan vyö kiristää että jalustimia mittailla eikä tammalla ole kiire lähteä liikkeelle. Tamma lähtee kumminkin sitten liikkeelle kun pyytää ja liikkuu melko renoon oloisesti ilman suurempaa kiirettä. Tamma liikkuu aluksi verkkaisen rauhallisesti ja sitä saakin hieman herätellä volteilla ja temmon lisäyksellä vaikka se välillä vaatiikin hermoja, tuottaa se kumminkin tulosta ja tamma hiemna herää horroksestaan. ravi tammalla on reipas ja se jaksaa työstää itseään kun siltä vain vaatii, sillä on tasainen perus ponipomppuinen ravi pienine askelineen. Ravissa tamma yrittää oikoa mm kentän kulmissa sekä voltin lopuilla ja sitä saakin hetken aikaa tamman kanssa treenailla ennenkuin homma lähtee kunnolla sujumaan. Laukka Poppinssilla on reipas ja siinä tätä tammaa ei tarvitsekaan kovasti eteenpäin hätyytellä toisinkuin muissa askellajeissa. Tammalla on oikein mukava tempoinen laukka ja se toimii paremmin tässä askellajissa kuin ravissa tai käynnissä. Poppers tykkää myös vauhdista ja esteet ovatkin mukava priiste koulupunnerruksille. Esteillä tamma ei kuumu tai lähde käsistä, mutta ei sitä kyllä tarvitse kannustaakaan liikkumaan yhtään reippaammin. Hyppää hyvällä tekniikalla eikä kaihda erikoisia esteitä vaikka pienenä hienohelmana tamma ei tykkääkään vesiesteistä. Maastossa homma on kutakuinkin samanalaista, muta ja vesi eivät ole neitokaisen mieleen mutta kyllä niistäkin mennään hieman hienostellen. Maastossa herkkä ja säikky, tarvitsee maastokaverin. 

(c. Sylvester)

 

Sukutaulu & Sukuselvitys  (HUOM. Sukuselvityksen saa kopioida Poppinsin jälkipolville)

i. Wantley's Toyhorse   VH11-017-0329

ii. Wantley´s Progress  (evm)

ie. Wendy  (evm)

 

e. Freja SWE   VH11-017-0659

ei. Älestas Othello  (evm)

ee.  Ålmans Etna (evm)

 

Isän suku: Poppinssin isä on kimo shetlanninponi ori Wantley's Toyhorse, säkäkorkeus 95cm. Ori on tuotu varsana suomeen Isosta-Britaniasta noin vuoden ikäisenä. Oriin luonne ei ole juurikaan muuttunut ajan saatossa vaan samankaltainen varsamainen koheltaja ori on yhä edelleen. Veikeä ja kekseliäs luonteinen herra ei jätä ketään tempauksillaan kylmäksi. Ratsastaessa oriin asenne kumminkin muuttuu ja tämä pystyy keskittymään työhönsä täydellä teholla. Ori on yleispainotteisesti kilpaillut koulussa helpoissa luokissa, esteillä noin 50cm luokissa ja valjakossa vaativissa yksilöluokissa. Ori on palkittu maaliskuun tilaisuudessa KLASS-II palkinnolla (34/50 pist.). Poppinssin isänisä on myöskin kimo shetlanninponi ori Wantley´s Progress, säkäkorkeus 94cm. Tämä ori on myös samaisesta maasta kotoisin ja juuri samaiselta tilalta. Tämä on kyseisen tallin ehdottomia vetonaulana toimivia herroja, jokka käytöstavat ovat paikallaan ja aivan mieletön rakenne. Ori on palkittu kantakirjatilaisuudessa I palkinnolla ja siirtynytkin täyspäiväisesti siitoshommiin. Poppinssin isänemä on tummanruunikko shetlanninponi-tamma Wendy, säkäkorkeus 90cm. Tämä tamma on tuonti Ruotsista, Wilbå siittolasta. Tamma muutti 4vuotiaana uuteen kotiinsa, vaikka ensin olikin hieman totuttelu vaikeuksia tallin arkeen ja muihin uusiin asioihin pääsi tamma sinuiksi uuden kotinsa kanssa. Luonteeltaan tammaa on luonnehdittu kiltiksi mammahahmoksi nuoremmille poneille. Kilpaillut estepainotteisesti.

Emän suku: Poppinssin emä on päistirikkö shetlanninponi tamma Freja SWE, säkäkorkeus 102cm. Tamma on tuonti Ruotsin reissulta. Tammaan oltiin kuulemma ihastuttu sen kauniiseen olemukseen tottakai ja sen ihastuttavaan "häseltäjä" luonteeseen, joka pieneltä varsalta oli niin tavattoman suloista. Poppinssin isän tavoin myös Freja on melkoinen menijä ja säheltäjä, myös ratsastaessa tamma osaa tuottaa ratsastajalleen harmaita hiuksia ja toivoa välillä pitkää pinnaakin, sillä neiti ei aina ole meno tuulella, kuten kilpailutilanteissa. Tamma on kilpaillut hyvällä menestyksellä helpon B:n tasoisissa luokissa, mutta myös esteilä noin 60cm luokissa. Tamma onkin kerännyt sijoituksia mallikkaasti ja on KRJ laatuarvosteluun valmis. Poppinssin emänisä on rautiaanpäistirikkö shetlanninponi ori Älestas Othello, säkäkorkeus 105cm. Tämä Ruotsalais syntyinen ori on veikeä menijä höystettynä orimaisella asenteella. Kilpaillut pääosin koulupainotteisesti erityisen hyvällä menestyksellä. Tietojen mukaan ori on myös kantakirjattu, kantakirja palkintoa ei kumminkaan kerrota mikä se mahtoi olla. Poppinssin emänemä on kimo shetlanninponi tamma Ålmans Etna, säkäkorkeus 100cm. Saman maan syntyperää kuin sulhasensa Othello. Tamma on luonteeltaan kiltti ja ahkera, jonka kanssa on mielekästä työskennellä. Kilpaillut yleispainotteisesti hyvällä menestyksellä. Kantakirjattu II palkinnolla. Jälkeläisiä jäänyt ainoastaan kolme. 

(c. Sylvester)

 

Jälkeläiset:
26.09.2011 / she-t Miss Double Bubble / i. Kastanjetin Supermies
20.10.2011 / she-t Miss Double Fjola / i. Luy v. Agenhoff